Kõrgema Kunstikooli Pallas infokiri 01.11.2022

Pallase fotograafia osakonna juhataja Peeter Linnap kirjutab järgnevalt:

Oktoober läinud, sündmused jäävad

Viimase perioodi meeldejäävaim ja küllap ka kaalukaim sündmus oli… no mis siis muud kui akrediteerimine – kooli rahvusvaheline hindamine. Iseenesest tavaline toiming aga üsna jube termin. Evalveerimine, hindamine, ülevaatamine… oleksid veel kuidagi mõistetavad aga see meie kõnepruugis kriipiv sõna akredi… lõikab kuidagi ebameeldivalt sisse. Hindamises eneses pole muidugi miskit erilist – pigem on see on väga normaalne ja väga vajalik tegevus. Kohale tuleb rida ekspert-inimesi erinevatest Euroopa riikidest ja ütleb oma seisukoha selle kohta, kuidas meil toimivad õppekavad, kas õppimine on meeldiv ja on see hästi korraldatud? Millised on meie sihid tulevikuks ja kuidas toimub töötajate ning tudengite nõustamine? Kas meil on võimalik saada psühholoogilist või juriidilist abi, kui olukorrad seda nõuavad? Millised on kooli füüsilised ja vaimsed tingimused õppimiseks, töötamiseks, puhkamiseks jne? Olime sellisteks küsimusteks valmistunud juba oma kolmveerand aastat, ent kui kätte jõudis SEE päev, siis ärevus tõusis taas lakke.

Akrediteerimiskomisjoni külaskäik Pallase galeriisse. Hillar Baumani foto.

Hindajate grupp ise oli meeldiv, asjalik ja kohati üsna range. See ei tähendanud aga huumorimeele puudumist ja tõepoolest nalja ka sai ka ning mitte vähe. Näiteks täpselt keset osakonna külastusturneed läks elektrivool ära kogu majast. Olime just keset stuudiot kui ootamatult „kustus“ tuli, õigemini kustusid kõik tuled. Hetke pärast oli olukord selge ja see, kes vähegi sai, haaras mobiiltelefoni „taskulambi“ järele ja hakkas… tegelema stuudios fotograafia omalaadse kursusega. Pildistati üksteist, teinetest või kolmteist. Tohuvabohu. Tulemuseks öölaulupidu meenutavad valgussilmad kaadrites, põnevil näod ja pisut edevalt ehmatanud väljenduslikkus. Iseenesest reetsid tehtud pildid väga huvitavat valgusrežiid – ja kui meilt on tihti küsitud, et mida me õppisime Covid’i perioodist, siis nüüd on lootust, et tulevikus küsitakse ka meie kogemuste kohta sõja ning elektrikatkestuste ajastust. Või loodame, et pigem mitte?

Fotograafiaosakonna juhataja abi Kaisa Eiche ja akrediteerimiskomisjoni liige Silke Lange elektrikatkestuse ajal fotograafia osakonnas. Hillar Baumani foto.

Muid uudiseid kaa. Väga olulisi sealjuures. PallasFotot külastas legendaarne laevakapten ja allveearheoloog maestro Vello Mäss. 82-aastane Mäss on veekogude põhjast leidnud ja kaardistanud enam kui 1300 laevavrakki, kirjutanud 8 raamatut, juhtinud allveearheoloogia-alast tegevust Eesti Meremuuseumis, vedanud sukeldusklubi „Viikar“ jpm. Mäss on sündinud Tartus ning külastanud PallasFotot juba loendamatul arvul kordi. Kui eelmisel korral rääkis ta meile oma eluohtlikest hetkedest veealuses maailmas, siis seekord oli rõhuasetus allveearheoloogia-alasel seltsielul, mis Eestis on eri aegadel olnud üsna aktiivne. Vello Mäss on panustanud märkimisväärselt ka Pallasfoto allvee-alasesse tegevusse nii oma nõu kui eeskujuga ja kui meil vähegi õnnestub käivitada oma audoktori statuut, siis oleks kindlasti just tema see mees, kes selle tiitli meie poolt endale saaks.

Fotograafiaosakonna tudengite loominguline “ülekuulamine”. Hillar Baumani foto.

Tudengid jätkavad õpinguid partnerkoolides, vilistlaste tööhõive on nii suur, et neid oli lausa raske kui mitte võimatu akrediteerimise ajal toimunud vestlustele saada. Kes on üleilma tuntud ja nõutud kunstnikud, kes juhib reklaamiagentuure, kes kujundab perioodilisi jm väljaandeid jne. Hea tunne on, inimestel on tööd, neid on ühiskonnas vaja – ning see, et neil raske on leida aega „vana koolimaja“ vaatama tulla, on siinkohal ikka hea, mitte halb. Diana Tamane on Gruusias residentuuris, Rain Avarmaa õpib Brnos, Kaisa Eiche muudkui kirjutab ja teeb seda hästi, ta valmistub ka personaalnäituseks nagu minagi. Valmimas on toimetiste 26. number, seekord meie juhtimisel koostatud kogumik fototeoste vormist (mis polegi ainult vorm), kus osalevad teadlased kokku 5 eri ülikoolist, sealhulgas meie välispartnerite esindajad. Kokku 10 teksti sellest, kuidas pelk vorm on tegelikult keeruline nähtus ja kuidas selle tingivad ühiskondlikud suhted, mentaliteet, harjumused ja kombed. Kuidas formaadid võivad ulatuda „freskofotodest“ albumide, punanurkade, lendlehtede… ja samas ka sotsiaalmeedia formaatide, valgusreklaamide ja interneti-meemide vormidesse. Ja raamatus saab tõdeda sedagi, kuidas vorm ja sisu ei olegi teineteisest lahtutatavad, pigem nad tingivad teineteist ja eksisteerivad tihti vaid koos „vastaspoolega“. Aga sellest juba pikemalt siis kui raamat materialiseerunud ja saadaval on.”

Edasi aga novembrisündmustest…

On käes viimane võimalus registeerida YliPallile, mis toimub juba 11. – 12. novembril Pärnu spordihallis. Sel korral võtame osa nii pimevõrkpallist kui ka naiste rahvastepallist, mida mängitakse pehme poroloonpalliga. Osalemist ei tasu karta, tegemist ei ole meistrivõistlustega vaid tudengitele suunatud liikuma kutsuva sotsiaalse sündmusega.

Osavõtutasu on tudengile ligi 20 eurot (vilistlastele ning personalile hind 40 eurot). Osavõtutasu sisaldab osavõttu turniirist, põrandamajutust (oma matt ja magamiskott kaasa), lõuna- ja õhtusööki ning sissepääsu ametlikule stiilipeole.

Huvilistel palume kirjutada Pallase Ylispordi esindajatele: Gregor Kiin ja Märt-Kaarel Petser.

Pallase raamatukogu annab teada: 7. – 13. novembrini on raamatukogus näitus „Soome kauneimad raamatud 2021“ koostöös Soome Instituudi Tartu osakonna ja Tartu Kunstikooliga.
9. novembril kl 17.30 – 18.30 toimub samas Soome Instituudi töötajate poolt juhitud temaatiline vestlusring.
Täiendav info: https://www.kauneimmatkirjat.fi/

10. novembril toimub Pallase raamatukogus raamatu “Suur pilt arhitektuuris” esitlus ning kohtumine Eva Jänese ja Reeli Kõivuga.

Pallast külastab 8. novembril algusega kell 10.00 tuletõrje ohutusjärelvalve büroo inspektor, et kontrollida üle, kas majades on võimalik tuletõrje häire korral korraldada evakuatsioon kõikidele töötajatele ja üliõpilastele.

Novembrikuus algavad ka mitmed täienduskoolituse kursused. Eestis resideeruvatele ukrainlastele teeme arvuti põhiõpet ning novembris saavad nad end täiendada Microsoft PowerPoint’i ja Excel’i programmide osas. Maalida saab nii digitaalselt kui ka akrüülidega, et see kõik hiljem säästlikult näituseks kokku panna.

Novembri algus väljaspool Pallast:

1. novembril osaleb Edith Hermann visioonikonverentsil TÜ Raamatukogus. Konverentsi eesmärgiks on vaadata teadusraamatukogude tulevikku, uurida võimalikke arenguid ning visioone. Konverentsi käigus on kõigil osalejatel võimalik tutvuda Eesti teadusraamatukogude käimasolevate projektidega.
Täiendav info: https://utlib.ut.ee/sundmused/teadusraamatukogude-visioonikonverents

Pallase galeriis on kuni 26. novembrini avatud 2 uut näitust: suures saalis ja keldrikorrusel Pallase skulptuuriosakonna ühisnäitus “Asja armastajad” ning projektiruumis skulptori ja õppejõu Rasmus Eisti isikunäitus “RUUM/SPACE”.

Kõrgema Kunstikooli Pallas ja Hotell Pallase stipendiaadi Caroliina Luhametsa isikunäitus “Eluolu” on Tartu Kunstimajas avatud veel kuni 6. novembrini.

Pallase vilistlase Erika Aasa ja Riina Pärna maastikumaalide näitust “Üle maa ja vee” on võimalik külastada 1. – 25. novembrini Lähte Ühisraamatukogus.


Ja pallaslased online

Sellel aastal juba seitsmendat korda toimuv Põhja- ja Baltimaade Noore Kunstniku Auhind (Nordic & Baltic Young Artist Award) on ainulaadne rahvusvaheline konkurss, mille eesmärk on toetada noori talente nende kunstniku teekonna alguses ja pakkuda nii kunstihuvilistele kui ka professionaalidele paremat võimalust noorte talentide avastamiseks.

Konkurss koondab kokku viie kunstiülikooli (Eesti Kunstiakadeemia, Kõrgem Kunstikool Pallas, Läti Kunstiakadeemia, Vilniuse Kunstiakadeemia ja Helsingi Kunstiülikool Uniarts) bakalaureuse- ja magistriõppe lõpetajate lõputööd NOBA keskkonda, tutvustab lõpunäitusi ning toob rahvusvahelist tähelepanu karjääri alustavatele koolilõpetajatele.

Vali oma lemmik esindatud autorite seast – publikupreemia suurus on 500 €! Ühtlasi pane tähele, et NOBA.ac-s avaldatud konkursitöid on võimalik osta – kasuta juhust ja soeta värsket noort kunsti! Hääletada on võimalik kuni 20. novembrini.

Kaanefotol on Pallase 2022. aasta vilistlase Olger Lehtsaare lõputöö “Giraffa camelopardalis”, mis samuti esitatud Noore Kunstniku Auhinnale.

01.11.2022