19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis avatakse täienduskoolituskursuse näitus „Kui karbid räägiksid…“

Käesoleva nädala reedel, 20. jaanuaril kell 13.00 avatakse 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis näitus „Kui karbid räägiksid…“. Näitus on valminud Kõrgema Kunstikooli Pallas täienduskoolituskursuse raames.

Näitus on koostatud „näitus näituses“ printsiibil. Olemasolevasse keskkonda on integreeritud uued objektid, mis peaksid ergutama vaatajate mõttelendu ja muutma ruumid põnevamaks. Esmapilgul ehk väheütlevad esemed – karbid – räägivad meile erinevaid lugusid.

Näitus on kujundatud jätkusuutlikest materjalidest ja jääkidest ning minimaalseid vahendeid kasutades. Igal inimesel ja asutusel, sealhulgas ka muuseumil on võimalus muuta maailma natuke paremaks paigaks. Seda suure hooga tehes ei tohiks aga kellelegi liiga teha. Muuseum peab hoolima nii keskkonnast kui ka inimestest, nii esemetest kui ka mõtetest. Kõikidel asjadel, ka kõige vähemolulisematel on tähtsus. Objektid on seotud inimeseks olemasolu erinevate külgedega. Muuseumid peaksid julgustama inimesi mõtlema oma elule pikas perspektiivis: mida nad toodavad ja tarbivad, kust nende ressursid pärinevad, kuhu jäätmed lähevad ning kuidas nende elu mõjutab teisi inimesi ja keskkonda laiemalt. Võitja pole mitte see muuseum, kes koostab kõige suurema eelarvega näituse vaid see kes loob mõnusa ja inspireeriva keskkonna.

Näitus on valminud Kõrgemas Kunstikoolis Pallas toimunud kursuse „Säästlik ja säästev näitus“ raames koostöös Tartu Linnajaloo Muuseumidega. Kursusest osavõtjad lõid ka ise ühe väljamõeldud loo, mis saadab Linnamuuseumi kogudest välja valitud karpe.

Kursust juhendasid Pallase õppejõud Kurmo Konsa ja Madis Liplap. Kursusest võtsid osa: Mari Oolberg, Kristiina Ribelus, Anette Sarap, Mikk Lahesalu, Karoliina Kalda, Ülle Kask, Anna Rinaldo, Kärt Petser, Kadri Kallaste, Kadri Laur, Marje Jürgenson, Mariliis Õunapuu, Anne Prangel.

Näitus on 19. sajandi linnakodaniku muuseumis avatud kuni 5. märtsini. Kuraatorituurid toimuvad 18. veebruaril kell 13.00 ja 2. märtsil kell 16.00.