Kõrgema Kunstikooli Pallas infokiri 15.05 (nr 10 / 2024)

Pallas koostöös Tartu Karlova kooliga ja Tartu Kunstikooliga ootavad kõiki laadale, töötubadesse, majatuuridele ja näitustele. Selle nädala reedel, 17. mail toimub KarlovARTS. Pallas lööb kaasa järgmiste üritustega:
– Kell 15-18 laat Karlova Kooli staadionil (kõikide koolide poolt osalejaid)
– Kell 15-18 Moepäev tekstiiliosakonnas
– Kell 15.30 Pallast tutvustav tuur

Pallase galeriis:

Pallase maaliosakonna näitus “Ei taha enam midagi vaadata” ja nahadisaini osakonna näitus “Inspiratio” on avatud kuni 25. maini.

Lisaks jõudis sel nädalal galeriisse ka üks eriprojekt – avati Tartu Lasteaed Rõõmumaa Midrimaa maja Piilu rühma laste joonistuste näitus “Seemnest kasvab taim”. Lapsed on õpetaja juhatusel juba mitmeid kordi galeriid külastanud ning sellest sündis soov ja idee ise ka üks näitus teha. Kuna joonistusi oli parajasti nii palju, et need mahtusid ära kahe teise näituse vahelisse ruumi, siis saigi see kiirelt üles sätitud ning ootavad vaatajaid kuni 25. maini.

Liina Kinksi fotod

Pallases toimub:

Reedel, 17. mail toimub Karlova päevade raames Pallase, Karlova kooli ja Tartu Kunstikooli koostööna festival KarlovARTS. Toimuvad töötoad, ekskursioonid, näitused ja esinemised.

  • kell 15:00-18:00 – Pallas ootab huvilisi tekstiiliosakonnas toimuvale MOEPÄEVALE, mis on eelsündmus Estonian Fashion Festivali raames toimuvale moeetendusele Mood-Performance-Tants. Sündmuse käigus saab tutvuda moe- ja tekstiiliõpingute võimalustega tekstiiliosakonnas ning videomeenutustega varasematest Pallase moeetendustest. Väljapanekus on tudengite unikaalset moeloomingut, mille märksõnadeks on jätkusuutlikkus, mängulisus ja kohalik materjal. Moepäeva korraldavad neljanda kursuse tudengid Caroliina Ladva, Karl-Olaf Kolla ja Teiloora Ojaste.
  • kell 15.30 toimub Pallast tutvustav tuur. Kogunemine Eha 41 maja väravate ees.

Tutvustame rõõmuga Pallast kõikidele huvilistele. Alles käisid meil külas Tallinna Polütehnikumi noored ning Pärnu Kunstide Kooli õpilased. Nahadisaini osakonda külastavad aga sel reedel, 17. mail 17 köitekunstnikku Tarja Rajakangase eestvedamisel.

Pallasesse jõuavad Tartu2024 kutsel ka Läti sisuloojad. Estonian Fashion Festivali tegevjuht Key Külaots viib läbi workshopi ning pallaslased tutvustavad 6. juunil toimuvat Mood-Performance-Tants moeetendust. Estonian Fashion Festivali etenduste piletid ja passid on kuni 1. juunini soodsama hinnaga. Pileti saab osta siin.

Pallase hoovipidu toimub taas! Ootame kõiki pallaslasi lõppema hakkavat õppeaastat kokku võtma hoovipeol, mis toimub neljapäeval, 23. mail Pallase hoovis. Tule osale mõnes põnevas töötoas või ühismaali valmimises. Selgitame taaskord välja ka Pallase kõige parema grilli tiimi.

Pallase õuel on valmimas uus fresko (fotodel allpool), mille autoriteks on maaliosakonna 3. kursuse tudengid professor Heli Tuksami juhatusel.
Tuuli Puhvel juhendab aga maaliosakonna 1. kursuse tudengeid Mehikoormas toimuvatel mosaiigitalgutel 24. mail.

Ootame Pallase tudengeid meie üliõpilasesindusse kandideerima. Anna enda kandidatuurist teada aadressil: kunstitudengid@pallasart.ee. Täpsem info kandideerimiseks vajalike materjalide kohta on saadetud praeguse esinduse poolt tudengitele listi. Esindusse kandideerimiseks on aega kuni 21.05.2024 – KIIRUSTA!

Pallas valmistub liituma rahvusvahelise loovuurimust edendava ühendusega Society for Artistic Research (SAR). Võrgustik ühendab ligikaudu 14000 loovuurimusega seotud inimest üle Euroopa.

Organisatsiooni eesmärgiks on luua võimalusi erinevate kunstierialade uurimistegevuse esitlemiseks ja publitseerimiseks. Sel eesmärgil arendatakse Research Catalogue avatud ligipääsuga, andmebaasi, millel põhinevad erinevate institutsioonide juurde kuuluvad ajakirjad.
Esimene rahvusvaheline eelretsenseeritud loovuurimuse ajakiri Journal for Artistic Research (JAR) ja selle toimetus kuuluvad samuti SAR organisatsiooni juurde Lisaks sellele vahendab SAR teavet loovuurimusega seotud ürituste, konverentside, konkursside jms. kohta. Vt ka www.researchcatalogue.net/ , www.jar-online.net/en/journal-artistic-research ja societyforartisticresearch.org/

Loe lisaks

Pallase fotograafia osakond jagab aga muljeid hindamisest, mis on tegelikult vallutanud kõik meie osakonnad.

Fotograafa osakonna juhataja Peeter Linnap süveneb seekord tulevikunägemustesse, mida saaks prognoosida praegu hindamistel nähtud piltidest ning tuleviku kontuurid teevad talle enda sõnul rõõmu.

Neist võib tema sõnul välja lugeda, et ülesanded on arusaadavad, nende lahendamisse on suhtutud täie pühendumisega, ja neist killukestest hakkab 3.-4. kursusel kujunema midagi uut. Midagi uut luua aga ongi nii PallasFoto kui kogu pallase suurimaks eesmärgiks ja õigustuseks. Peeter Linnap jätkab: 
“3. kursuse tudengitel on tekkinud oma arvamused, mida nad isegi õppejõudude eest kaitsevad, sh üsna veenvalt juba. Foto-Maali-Skulptuuri ühisnäituse tööd on heaks näiteks tudengite võimekusest. Ent ka žanritööd (akt, mood, portree jm) on täiega uudsed.
2. kursuse pani Andrus Kanneli stuudiofoto loengus tehtud koopiaülesanne Vanade Idamaade kombe kohaselt tudengid loominguliselt „ahvima“, originaalile-prototüübile võimalikult sarnaseid pilte tegema, mis eeldab analüüsi oskusi ja suutlikkust oma töö sarnaselt komponeerida. Raskemaks kujunesid loomingulisemad ülesanded, kuid ka need andsid siiski häid tulemusi.
1. kursusel läbitud Are Tralla vektorgraafika kursus andis tulemuseks väga profi väljanägemisega visiitkaardid, logod ja muud graafilised formaadid. Kalev Vapperi kompositsiooni ülesanded olid lihtsad ja selged, kuid mitte just alati lihtsasti teostatavad. Sümmeetria, värvikontrastid jpm olid ülesannete sisuks; sellele lisaks tuntud fotograafide tööde ja stiilis matkimine. Tulemused on väga head, ent vaev, mida nendeni jõudmiseks rakendatakse on tudengite sõnul suur. Aga see TASUB end ära !

Loe lisaks

… ja mujal:

Pallaslased on valitud 2024. aasta Kristjan Raua preemia kandidaatideks. Kristjan Raua nimeline aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis, mida annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna Linnavalitsus. Laureaatide nimed avalikustatakse 20. mai hommikul.
Preemia kandidaatide hulgas on Pallase vilistlased Art Allmägi, Kristi Kongi, Diana Tamane, Kadri Toom ning tekstiiliosakonna juhataja Aet Ollisaar ja skulptuuriosakonna juhataja Anne Rudanovski
Preemia omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esmakordselt avalikustatud loomingu, kunstiprojekti või -sündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale; erandina võidakse preemia määrata ka varem valminud teoste või elutöö eest. Lisainfo

Kolmapäeval, 22. mail kl 16:00 esitlevad Eve Kask ja Pallase õppeprorektor Lennart Mänd näitusel kunstnikuraamatuid . Esitlused toimuvad näituse „4,7 miljardit raamatut. Kunstnikuraamatute kogu“ haridusprogrammi raames TÜ raamatukogu III korrusel. Pallase fototudengi Signe Oidekivi fotod näituse avamiselt:

Skulptuuriosakonna juhataja Anne Rudanovski esindab 13.-18. mail Eestit ja viib läbi workshopi Dubais 9th International Action Art sümpoosionil.

Näitustel käimine on oluline osa Pallases õppimisest. Maaliosakond külastas Jaan Malini juhatusel Ilmar Malini näitust „Igaviku hõõg“. Sellele järgnes maaliosakonna vilistlase Raido Randaoja eestvedamisel tegutseva Umbra ateljeede külastus. Seda nii Tartu kesklinnas, kui ka nende uutes ruumides Ilmatsalu tänavas. Ühtlasi ootab Umbra kunstnike sooviavaldusi ateljeede kasutamiseks. Lisainfo: www.umbraarts.com

Tekstiiliosakonna professori Kadi Pajupuu töö Hingekirjad (2023), mis oli esmakordselt eksponeeritud Pallase galeriis näitusel “Tekstiks ja tagasi” on valitud osalema Tallinna rakenduskunsti triennaali peanäitusel “Konstruktiivsuse õrnad jooned”. 

Tallinna rakenduskunsti triennaalile kandideeris sel korral rekordiliselt 470 kunstnikku või kunstnike gruppi. Nende seast valiti välja 27, kelle teoseid saab näha Kai kunstikeskuses oktoobris avataval näitusel „Konstruktiivsuse õrnad jooned“. Tallinna rakenduskunsti triennaali peanäitus „Konstruktiivsuse õrnad jooned“ toimub Kai kunstikeskuses 5. oktoobrist 2024 kuni 16. veebruarini 2025. Lisainfo: https://trtr.ee/

Loe lisaks

Foto: Autor riputab Hingekirju. Foto autor: Marilyn Piirsalu

Uue raamatusarja “Eesti maakodud” esimeses raamatus ilmub Pallase maaliosakonna professori Heli Tuksam artikkel Eesti maakodude ajaloost. Peakunstnik Madis Liplap andis aga panuse raamatu arhitektuurist ja sisearhitektuurist pajatavasse osasse.

Maaliosakond viibis aga äsja vaatluspraktikal Veneetsias.

Üheksa maaliosakonna tudengit, üks vilistlane ja viis õppejõudu külastasid 10.-14. mai Veneetsia biennaali ja sellega seotud ja sidumata näitusi Veneetsias.

60. Veneetsia biennaal käsitleb võõras olemise teemat. Eestit esindab seal Edith Karlson näitusega “Hora lupi” Chiesa di Santa Maria delle Penitenti kirikus.
Lisaks 88 riigi erinäitusele oli võimalik vaadata Jean Cocteau, Martha Jungwirthi, Julie Mehretu, Willem De Kooningi, Helmut Newtoni ja paljude teiste kunstnike teoste väljapanekuid. Maaliosakond külastas ka Murano „klaasi“saart.
Vaatluspraktikal viibisid: Jelizaveta Saveljeva, Viktoria Jegereva, Jüri-Kaarel Runnel, Kadri Kalve, Linda Lehtpuu, Tiia Kokla, Nele Luik, Nele Must, Elliot Sepp, Anni-Liina Mets, Pille Johanson, Katrin Maask, Veiko Klemmer, Indrek Aavik, Margus Meinart. Vaatluspraktikat toetas Eesti Kultuurkapital.
Fotode autor Margus Meinart. Kaanefotol Edith Karlsoni väljapanek.

Pallase maaliosakond veneetsias

Loe lisaks


Pallaslaste näitused:

Pallase maaliosakonna juhataja Margus Meinarti isikunäitus “Reetmine” on E-Kunstisalongis avatud 9. mai-4. juuni. Näitusel on eksponeeritud viimase aja looming. Loe ka Tartu Postimehe artiklit “Margus Meinart maalis reetmise paine näituseks”.

Tartus toimuva rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista kunstiprogrammi mitmed kunstinäitused on veel avatud. TÜ raamatukogus on 23. juunini avatud Pallase vilistlase Kadri Toomi graafikanäitus „Udumüüri varjust“ ja 2. juunini Pallase tekstiiliosakonna 3. kursuse tudengite gobelääninäituse „Homme?“
Prima Vista kunstiprogrammi koordinaator on Pallase raamatukogu juhataja Edith Hermann.

Pallase kohviku juures on avatud näitus üldmaali kursusel valminud portreekoopiatest, mille autoriteks on esimese kursuse meediadisaini, skulptuuri ja nahadisaini eriala üliõpilased. Juhendas üldmaali lektor Maire Aarsalu. Lisainfo.

Koopianäitus

Raamatukogus on avatud nii uusi kui ka pikendatud lahtioleku ajaga näituseid

  • 6. mai – 29. juuni on Pallase raamatukogus avatud 171. uudiskirjanduse näitus. Seekordse väljapaneku valikus on 2023. aasta ostud, vahetused Eesti Kunstimuuseumilt ja annetused Rene Haljasmäelt.
  • 20. maini jätkub Pallase raamatukogus Vahram Muradyani avaldatud illustratsioonide kogu näitus, kus kunstnik tutvustab ajakirjadele ja ajalehtedele tehtud illustratsioone.
  • Samuti 20. maini on Pallase raamatukogus välja pandud väike Jaapani teemaline raamatunäitus. 21. mail kl 18.00 jagavad raamatukogu juhataja Edith Hermann ja maaliosakonna juhataja Margus Meinart kohvikus Anna Edasi Jaapani reisi muljeid.

Järgmine infokiri ilmub kahe nädala pärast – 29. mail – ja siis saame juba rääkida juunikuistest lõputööde kaitsmistest ja näitusest Lend 2024.

Kliki SIIA, et tellida teavitus uue Pallase infokirja kohta oma postkasti.

Kaanefotol maaliosakond tutvumas Edith Karlsoni väljapanekuga.