Silmapaistvaid Pallase tekstiilitudengeid tunnustati taas Tartu valla sihtstipendiumitega

Käesoleval aastal pälvisid Tartu valla sihtstipendiumi Kõrgema Kunstikooli Pallas tekstiiliosakonna üliõpilased Ülle Järv ja India Maria Emilia Kiisler. Tartu valla stipendiumiga tunnustatakse aktiivseid ja väljapaistvaid üliõpilasi, kes annavad oma tegevusega panuse tekstiilivaldkonna arengusse.

Ülle Järv soovib stipendiumi kasutada disaini- ja tekstiilivaldkonna uurimis- ja arendustööks. Motivatsioonikirjas avab taotleja oma eesmärki murda eelarvamusi kohaliku villa kasutamise võimaluste kohta, keskendudes villa ja nahka ühendava aksessuaaride kollektsiooni loomisele. Samuti hindas komisjon kõrgelt stipendiaadi panust ja pühendumust õpetajatööle.

Ülle Järv Pallase tekstiiliosakonna tudeng sai tartu valla stipendiumi
Ülle Järv näituse avamisel ja stipendiaatide välja kuulutamisel. Foto autor Lisette Laanoja.

India Maria Emilia Kiisleri eesmärk on täiendada end interdistsiplinaarse kunstniku ja disainerina, arendades materjalipõhiseid teadmisi ning töötades samuti kohaliku eesti villa ja linaga. Esitatud portfoolio oli ülevaatlik ja rikkalik ning tõi hästi esile autori laiahaardelise tegevuse.

India Kiisler Pallase tekstiiliosakonna tudeng sai tartu valla stipendiumi
India Maria Emilia Kiisler näituse avamisel ja stipendiaatide välja kuulutamisel. Foto autor Lisette Laanoja.

Pallase tekstiiliosakonna juhataja professor Aet Ollisaare sõnul on Tartu valla stipendium olnud tekstiiliosakonna tudengitele suurepärane võimalus saada tuge oma loominguliste eesmärkide teostamiseks: “Stipendiumisaaja valikul on määrav taotleja panus tekstiili valdkonda laiemalt ning oskus tajuda kaasaegset konteksti. Nagu iga konkursi puhul, on oluline ka oskus oma tugevused portfoolios ja motivatsioonikirjas selgelt välja tuua.”

Tartu vallavanem Jarno Laur ütles aga selleaastasest konkursist rääkides, et kandidaatide tase oli kõrge ning vallal on suur rõõm jätkuvalt panustada stipendiumi väljaandmisega Eesti tekstiilikunsti tuleviku tippudesse.

Alates 2006. aastast välja antava Tartu valla stipendiumi eesmärk on tunnustada erialaselt aktiivseid ja heade õppetulemustega Pallase tekstiiliosakonna üliõpilasi. Stipendiumi määramisel eelistatakse taotlusi, mis on seotud eriala populariseerimise ja arendamisega laiemalt. 3000 euro suurusele stipendiumile saavad kandideerida Pallase tekstiiliosakonna 3. ja 4. kursuse üliõpilased ning stipendiumisummat on komisjoni otsusega võimalik jagada mitme stipendiaadi vahel. Käesoleval aastal kandideerisid Tartu valla sihtstipendiumile üheksa Pallase tekstiiliosakonna tudengit.

Stipendiumikomisjoni kuulusid: Piret Viirpalu (Pallase rektor), Lennart Mänd (Pallase õppeprorektor), Aet Ollisaar (Pallase tekstiiliosakonna juhataja), Jarno Laur (Tartu vallavanem) ja Egle Nõmmoja (Tartu vallaarhitekt). Varasemalt on Tartu valla stipendiumi pälvinud näiteks Kärt Vanamb, Annika Kiidron, Kairi Lentsius ja mitmed teised tänaseks tuntud tegijad.

Galeriis Pallas (Riia 11, Tartu) on 6. jaanuarini 2024 avatud kolm tekstiilinäitust. Lisaks rahvusvahelisele tekstiilitudengite näituseprojektile MAPPING saab tutvuda ka värskete stipendiaatide loominguga. Ülle Järv osaleb tekstiiliosakonna IV kursuse ühisnäitusel “Minimina“ ning India Maria Emilia Kiisler III kursuse ühisnäitusel „Eluilulisus“.

Kaanefotol üliõpilaste portfooliod