Skulptuuriosakond osaleb Narva muuseumi hinnaliste artefaktide uurimises

Narva Muuseumile kuulub hinnaline 17.–18. sajandi barokkstiilis puitskulptuuride ja puitornamentika fragmentide kogu. Esemed on leitud teise maailmasõja käigus hävitatud Narva vanalinna territooriumilt.
Koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Kõrgema Kunstikooliga Pallas asub Narva Muuseum neid enam kui 300-aastase ajalooga teoseid uurima.

Narva Muuseum jätkab tööd oma kogudega, tuues päevavalgele üha uusi esemeid. Külastajad näevad eksponeeritud kogudest tihti vaid jäämäe tippu. Suurem osa eksponaatidest asuvad hoidlates, kus nendega tegelevad muuseumitöötajad ja uurijad. Aja jooksul tekkinud kahjustuste kõrvaldamisega tagavad nad pärandi säilitamise ja taastamise. See on ajamahukas ja kulukas protsess, milles mängib peamist rolli konservaatorite professionaalne töö.

Projekti raames viiakse läbi puitbaroki kogu inventuur – esemed kirjeldatakse, puhastatakse ja tehakse ennetav konserveerimine. See on esimene oluline samm Narva Muuseumi eelseisvas ulatuslikus teadustöös.

4. ja 5. oktoobril on Narva Muuseumi Kunstigaleriis võimalik näha restaureerijate tööd autentsete kiriku puitarhitektuuri esemetega, mida pole 70 aasta jooksul kordagi eksponeeritud. Spetsialistide tööd saab jälgida 4. oktoobril kell 11.00 (vene keeles) ja 13.00 (vene keeles) ning 5. oktoobril kell 16.00 (eesti keeles).
Väikestes gruppides ringkäike viib läbi Narva Muuseumi ekspositsioonijuht ja projekti kuraator Anne Raud. Ringkäigud toimuvad eesti ja vene keeles. Kohtade arv on piiratud, vajalik on eelregistreerimine. Töökoja külastus sisaldub Kunstigalerii pileti hinnas.

Lisainfo Facebookis ürituse lehel ja www.facebook.com/narvamuuseum

Kaanefoto Narva Muuseum

03.10.2023