Kõrgema Kunstikooli Pallas infokiri 30.05.2023

Pallases toimuvast…

Käes on akadeemilise kalendri kõige tihedam periood – kevadsemestri lõpp ja mitmed hindamised, 6. juunist algavad avalikud lõputööde kaitsmised Pallase galeriis ning alates 1. juunist saab esitada sisseastumisavaldusi SAIS-is ja juuni lõpus toimuvad juba virtuaalsed sisseastumiseksamid.

ESITA AVALDUS

Pallase fotograafia osakonna Proseminaride seerias pidasid maikuus ettekandeid fotograaf Silver Mikiver, kes on omandanud kõrghariduse fotograafia erialal Inglismaal Coventry Ülikoolis ja Kristel Schwede, kes on fotoajakirja Positiiv peatoimetaja.

Maaliosakonna tudengid on sel nädalal suvepraktikal Vormsil ja Esna mõisas, kust on pärit ka Hanna-Liina Krenštrauchi tehtud kaanefoto.

Kuid mitte kõik pallaslased ei viibi hetkel kodumaal: kevadsemestril õpib Erasmuse partnerkõrgkoolides 11 pallaslast.

Kirke Kirikall (tekstiiliosakond, Metropolia University of Applied Sciences, Soome) kirjutab oma kogemusest järgnevalt:

,,Moi!

Semester põhjanaabrite juures Helsingis on möödunud seiklusterohkelt ning lõbusalt. Jaanuaris Soome kolides vaatas vastu põlveni lumi ning paks pakane, mis tõi virmalised ja lustakad läbi lume sumpamised kooli. Talv andis võimaluse avastada Helsingis asuvaid kunstimuuseumeid ning õppida tundma kohalikku elu ja olu. Kevade tulek tõi endaga matkad looduses, reisi Kesk-Soome ning üliõpilaspäevad Helsingis. Üliõpilased kannavad siin püks-kostüüme ehk haalareid, haalarite värv on igal ülikoolil ning erialal erinev. Kostüümile õmmeldakse käsitsi märgid, mida on võimalik lunastada endale tudengitele suunatud üritustelt osa võttes. Loomulikult on ka minu õpingute osaks saanud haalaritele märkide kogumine. Aeg siin on möödunud linnutiivul ning nüüd ongi juba aeg vaikselt asju pakkima hakata. Järgmiste seiklusteni!“

Kirke Kirikall Soomes

Anastasia Andrejeva (meediadisain, Malta College of Arts, Science and Technology):

,,Malta on kaootiline ehituskraanade, kasside ja tolmu riik. Siin autojuhid on midagi ülemat mis ei allu liiklusreeglitele, riiklikud pühad ja festivalid toimuvad peaaegu iga nädal ja suures mahus.

Lihavõtted Maltal, koos kõikvõimalike peadpööritavate plakatikujundustega, on midagi, mis “muutis mu ajukeemiat” – läbi tänavate lendlevad Jeesuse skulptuurid jäävad mul meelde veel kauaks. Ühesõnaga igav ei hakka, eriti kooli kõrval semestri lõpus. Ehk saab sellest üsna spetsiifiline võrdlus, kuid minu arust see kirjeldab kõige paremini tegelikku olukorda – Malta on saar One Piece’i universumist, kohalikud aga kutsuvad seda tagasihoidlikult “shitrock”. Ei saa märkimata jätta ka maltakate sooja südant ja heatahtlikkust.“

Anastasia Andrejeva Maltal

Suvel alustab Erasmuse praktikaga Tšehhis, Gruusias, Horvaatias, Soomes, Portugalis, Hispaanias, Lätis, Itaalias ja Türgis rekordilised 23 pallaslast.

Pallasest väljaspool…

6.-13. juunil toimuvad avalikud lõputööde kaitsmised Pallase galeriis.

6.-8. juunil kaitstakse disainisuuna lõputöid
9. juunil kaitstakse restaureerimise/konserveerimise suuna lõputöid
12.-13. juunil kunstide suuna lõputöid

15. juunil kell 17.00 on Pallase Lend 2023 lõputööde näituse ametlik avamine, kohal on ka Pallase erialaosakondade esindajad, kes saavad tutvustada väljapanekut.

Estonian Fashion Festival 2023 toimub 7.-9. juunil Eesti Rahva Muuseumis. Kolme õhtu jooksul toimuvad kolm ainulaadset moeetendust – visuaalsele vaatemängule üles ehitatud avangardistlik Mood-Performance-Tants, kus saab näha ka lõputöid Pallase tekstiili ja nahadisaini osakondadest, aeglast moodi ja rahvuslikku tekstiilikunsti moderniseeriv OmaMood ning ready-to-wear rõivastele- ja aksessuaaridele keskenduv kõrgetasemeline moeetendus Antonius.

7. juunil – Mood-Performance-Tants

8. juunil – OmaMood

9. juunil – Antonius

Uksed avatakse 18:00
Etendused algavad 19:00

Pallase fotograafia osakonna 3. kursuse tudeng Sille Riin Rand avas möödunud reedel, 26. mail Aparaaditehase Galeriide öö raames Jardini Plantariumis isiknäituse “Oma kehas – aga ma pole Oma”, mis jääb avatuks kuni 31. juulini.

Luisa Greta Vilo foto Sille Riin Ranna näituselt.

Anne Rudanovski avab neljapäeval 1. juunil kell 17.00 Kärdlas Nelja Nurga Galeriis isiknäituse “Origami kosmoloogia”. Näitus jääb avatuks 30. juunini.

2. juunil kell 18.00 avatakse HOP galeriis Pallase tekstiiliosakonna juhataja Aet Ollisaare ja Pallase peakunstniku Madis Liplapi ühisnäitus “Merevaatega maja”.

Maaliosakonna 2. kursuse tudengite näitust „Une näod“ saab näha Narva-Jõesuus, Noorus SPA Hotellis 5. juunist 5. juulini. Näituse korraldajaks on Jelizaveta Saveljeva. Lisaks eksponeeritakse 20 maaliosakonna tudengite vitraaži, mis valminud Tuuli Puhveli juhendamisel viimaste aastate jooksul. Näituse avamine on 5. juunil kell 14.00.

Pallase tekstiiliosakonna lõpetajate moekollektsioone esitletakse peale Mood-Performance-Tants moeetenduse ka 11. juunil Narvas toimuval jätkusuutliku moe üritusel Moepööre. Oma kollektsioone tutvustavad etendusel Merily Mikiver, Johanna Mauer, Kristiina Saaron, Marion Mölder ja Gerly Eisenschmidt.

Prima Vista 2023. aasta „Soovida võimatut“ kunstiprogrammi näitused on Tartu Ülikooli Raamatukogus avatud veel kuni 4. juunini. Näitustel osalevad Pallase tudengid, õppejõud ja vilistlased.

Pallase tekstiiliosakonna III kursuse tudengite Caroliina Ladva, Grete Maruste, Inger Tammela, Karl Olaf Kolla, Liisa Hanvere, Renate Eensalu, Ülle Järv näitus „Tahaks suusatama minna“. Kuraator on Aet Ollisaar. TÜR III korrus
Ardo Sägi näitus „Sõnumitoojad“ ja Pallase meediadisaini osakonna tudengite graafikanäitus „Sõlm“. TÜR II korrus.
Andrus Kanneli näitus „PAIGAHÄÄLI – maastikufotod koos heliga“. TÜR III korrus.
Toomas Kalve näitus „KALVETAARIUM – plaatkaamerafotod eesti kultuuri hoidjatest“. TÜR III korrus.
Pallase I ja II kursuse skulptuuriosakonna tudengite õppetööde näitus „Kujundid ja kujutlused“ , kuraator Rauno Thomas Moss. TÜR I korrus, fuajee.
Pallase nahadisaini ja restaureerimise osakonna näitus „Aeg“, kuraator Maila Käos. TÜR II korrus, trepi fuajee.
Eesti Köitekunstnike Ühenduse 12 Eesti köitekunstniku: Tiia Eikholm, Rene Haljasmäe, Irmeli Jaanson, Lennart Mänd, Kadri Paloveer, Maarja Roolaht, Tähti Roostalu, Dorel Sabre, Naima Suude, Signe Taremaa, Tulvi Turo, Tiiu Vijar näitus „EESTI RAHVA ENNEMUISTSED JUTUD“, kuraator Dorel Sabre. TÜR II korrus, lugemissaalis.

Saab vaadata teisigi kunstiprogrammi näitusi:

Eve Kase, graafiku ja EKA õppejõu joonistuste näitus „ÜKSINDUS ja ÜKSMEEL“. TÜR II korrus.
Nestor Ljutjuki, Ukraina päritolu eesti kunstniku näitus „Punane raamat“. TÜR II korrus.

18. juunini on avatud Pallase maaliosakonna vilistlase Evelin Zolotko näitus “Armastus kolmnurga vastu” Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis.

Pallase nahadisaini osakonna õppejõud Rutt Maantoa ja Maila Käos esinevad Nahakunstnike Liidu ühisnäitusel “ARTUR ALLIKSAAR – BOHEEMLASTE KUNINGAS” Viimsi Raamatukogus 3. juulini.

Kuni 25. juunini on avatud käekotiajaloost inspireeritud köitenäitus Tallinna Linnamuuseumis (Kuraator: Lennart Mänd, osaleb ka Rene Haljasmäe).

Pallaslased kirjapildis…

Maalehes võtab eksperdina sõna Pallase tekstiiliosakonna vilistlane ja õppejõud Mari-Triin Kirs: EKSPERIMENT | Kauplused sunnivad planeedile ja tervisele kahjulikke riideid ostma, alternatiivi lihtsalt pole!

Kliki SIIA, et saada Pallase infokirja oma postkasti.