Pallaslased külastasid Veneetsia biennaali

Biennaali peanäituse paviljon Giardinis

Kõrgema Kunstikooli Pallas tudengid said peale pikka COVID-19 pandeemiast tingitud takistuste perioodi jälle rahvusvahelisi kogemusi. Üliõpilased väisasid Veneetsia biennaali ning tutvusid sealsete kunstiteostega.

Pallase delegatsiooni ühispilt San Marcose väljakul

1895. aastal alguse saanud maailma vanim kunstibiennaal toimub juba 59. korda. Biennaali kuraatoriks sel aastal on Cecilia Alemani, kes varasemalt on 2017. aastal kureerinud Itaalia paviljoni. Kuraator võttis biennaali teemaks “The Milk of Dreams”, sürrealistist kunstniku Leonora Carringtoni samanimelise raamatu põhjal. Carringtoni loodud maailmas moonduvad ja muutuvad olendid vastavalt vajadusele ja soovile ning sellest johtuvalt on ka biennaali selleaastased väljapanekud vastamas vähemalt ühele kolmest teemast:
kehad ja nende metamorfoosid
indiviidide ja tehnika vaheline suhe
kehade ja Maa vaheline side.

Poola paviljon Giardinis
Austria paviljon Giardinis

Biennaal ja sellega seotud üritused hõlmavad küll tervet Veneetsia linna, aga peamisteks toimumiskohtadeks on Giardini pargis olevad riikide paviljonid ning Arsenale. 2022. aasta biennaalil on eksponeeritud teosed 213 kunstnikult, kellest 180 osalevad esimest korda.

Pallaslastele tugeva mulje jätnud Taani paviljoni väljapanek “We Walked The Earth” Uffe Isolotto-lt

Eestit esindab biennaalil Kristina Normani ja Bita Razavi näitus “Orhideliirium. Isu külluse järele” ning Eesti paviljoni eest leidsime ka vabatahtlikuna kaasa lööva Pallase vilistlase, nüüdseks Göteborgis magistrantuuris õppiva Urmo Teekivi.

Urmo Eesti paviljoni ees Giardinis
Väljapanekud Arsenale-s
Väljapanekud Arsenale-s
Väljapanekud Arsenale-s

Kolm päeva täis moodsaid kunstielamusi jätsid siiski aega ka iidse Veneetsia linnaga tutvumiseks. Maitsvad itaalia toidud ja gondlisõit olid meeldivaks lisandiks tihedale graafikule.

Pallaslaste välislähetust toetas Eesti Kultuurkapital.