Noored fotokunstnikud tegid Pallase külalistest 23 motoportreed


Pallase fototuudio; foto Vallo Kalamees

 

Näitus DuVallon Art Rally Pallas Summer School
23.07-10.09.2021
Vein ja Vine (Rüütli 8, Tartu)

Reedel, 23. juulil kell 18 avatakse Tartus Vein ja Vines näitus Kõrgema Kunstikooli Pallas poolt korraldatud rahvusvahelise mootorratturite suvekooli jooksul valminud portreefotodest. Noored fotokunstnikud Robi Zuts ja Olari Pilnik toovad vaatajate ette 23 hetke inimestest ja nende mootorratastest.

Mis on ilu ja kus on ilu? Kas ilu on või miks ta on? Kas mootorratas on ilus? Kas mootorrattur on ilus? Kas nad kahekesi koos on ilusad? Kas mootorratas ja mootorrattur või nad kahekesi koos üldse peavad ilusad olema? Nii arutles sellele näitusele visuaalse esteetika loonud Pallase fotograafia osakonna juhataja abi Vallo Kalamees mootorratturitele fotode esialgseid väljatrükke esitledes. Mootorratturid plaksutasid ja ütlesid, et pildid on ilusad.

8.-11. juulil toimunud DuVallon Art Rally Pallas Summer School oli tõepoolest üks pöörane projekt. Miks peaks üks kunstikõrgkool korraldama rahvusvahelise suvekooli … mootorratturitele? Keeruline vastus sellele küsimusele on järgmine: „Pallase arengukava järgi on 2021. aasta pühendatud põhiväärtusele „julgus“, mis annab muuhulgas lisamotivatsiooni, et väljuda harjumuspärastest koolituste ja ürituste raamidest ning laiendada arusaama interdistsiplinaarsusest.“ Lihtne vastus on … miks ka mitte!?

Pallase fotograafia osakonna üliõpilaste poolt portreteeritud mootorratturid Janne#209 ja Johanna#375 ütlevad oma loo kohta: „Rakastamme moottorripyöräilyä, emme unohda tätä matkaa. Toivomme, että tämä tunne välittyy kuvastamme. Meilta toille © Tarto säilyy sydämmissämme ainiaan.

Teisi Soome, Leedu ja Eesti lugusid saate näitustel ise avastada ja mõtestada. Või on need nüüd muutunud hoopiski Tartu lugudeks, mida Pallase fotostuudios suitsu- ja tuulemasinat kogenud mootorratturid mööda Euroopa teid laiali kannavad?

Svetlana & Jaša: „Išlikti tokiems svetingiems! Ačiū!

Sest … mis on ilu ja kus on ilu? Ja mis on tähtsam, kas ilu või lugu? Või on hoopis nii, et kui inimesel on lugu, siis on ta ilus? Ja tema mootorratas ka.
DuVallon#358

Vein ja Vine on tegelenud kunstinäituste korraldamisega ning kultuuri toetamisega juba kuus aastat. Just seetõttu pakkus Assar Jõgar, kes on üks Vein ja Vine omanikest ning ühtlasi ka Pallase mööbliosakonna II kursuse üliõpilane, suvekooli korraldajatele võimalust eksponeerida portreefotode näitust just Vein ja Vines. 

Pallase suvekooli korraldamist toetasid Tartu linn ja Eesti Kultuurkapital.

20. sept- 23. okt on näitus eksponeeritud Galeriis Pallas (Riia 11, Tartu).

Vein ja Vine asub Rüütli 8, Tartus.

 

Lisainformatsioon:
Vallo Nuust
Kõrgema Kunstikooli Pallas rektor
vallo.nuust@pallasart.ee

 

Assar Jõgar
Vein ja Vine
Tel 5648 0443
www.facebook.com/veinjavine

 

Kaanefoto: DuVallon Art Rally Pallas Summer School; foto Robi Zuts ja Olari Pilnik